Hva betyr låsen i adressefeltet?

Når du surfer på nettet er det viktig å tenke på hvilken informasjon som blir sendt over Internett. Ofte skriver vi inn brukernavn, passord og annen informasjon uten å gi det en ekstra tanke. Ofte bør vi tenke to og kanskje tre ganger før vi sender viktig informasjon over nettet!

I dette innlegget vil jeg i korte og enkle trekk ta for meg forskjellen på en sikker og usikker side. Det er selvfølgelig en del «liten skrift” som jeg ikke vil gå inn på, for å holde innlegget så enkelt som mulig.

Man kaller ofte en nettside sikker dersom informasjonen man sender fram og tilbake mellom deg og nettsiden er kryptert. I Google Chrome vises det at en nettside er sikker ved bruk av en grønn lås, slik som på bildet.

Bakker Technologies sikker Chrome

Dersom du bruker Safari får du det samme, du ser en lås i feltet hvor man skriver inn nett-adresser. 

Bakker Technologies sikker

Når du sender informasjon over nettet og du er på en nettside med en slik lås betyr det at ingen andre har tilgang til det du sender. Du vil for eksempel se slike låser når du er i nettbanken din.

Informasjonen din blir kryptert. Enkelt forklart betyr det at du kan skrive inn et passord: «123498765» og det som blir sendt over Internett er: «15e2b0d3c33891ebb0f1ef609ec419420c20e320ce94c65fbc8c3312448eb225» (kryptert versjon av passordet.

Nå er det ikke så veldig enkelt å finne ut hva passordet opprinnelig var! Den eneste som skal ha nøkkelen til å dekryptere informasjonen du har send er nettsiden du snakker med.

Dersom du er på en nettside som ikke er sikker, indikeres dette i Google Chrome ved at et informasjonsikon der hvor låsen egentlig skulle vært.

VG informasjonsikon 

I Safari vil det veldig enkelt ikke vises noen lås. 

VG infoikon Safari 

Dersom en nettside kun har dette informasjonsikonet er det ingen umiddelbar fare! Det viktigste er å huske på at man ikke skal skrive inn sitt brukernavn, passord og annen viktig informasjon på sider med dette ikonet.

Kommer du over den røde trekanten i Google Chrome da bør alle alarmer gå av. Dette er sider som ikke er sikre, som man ikke bør oppholde seg på og for all del ikke skriv sensitiv informasjon inn på slike sider. 

Chrome ikke sikkert 

I Safari vil du få opp en melding som sier at «Safari kan ikke verifisere identiteten til nettsiden «nettsideaddressen».»

Safari ikke sikretDersom man er så uheldig å trykke på en link til en nettside som Google Chrome mener er farlig vil det ikke bare komme opp et lite trekantikon, da vil hele nettleseren skrike rødt. Da er det bare å trykke knappen hvor det står “tilbake til sikkerhet”!

GetitHD removal

 

Husk å alltid sjekke nettside-adressen til siden du er på! Det finnes “sikre” sider som utgir seg for å være noen andre enn det de egentlig er.

Dette var en lett intro til sikre nettsider, det er selvfølgelig mange andre faktorer som spiller inn, men dette gir oss en pekepinn på hvordan vi lett kan sjekke om vi bør skrive inn sensitiv informasjon på en nettside. 

Lurer du på hvilke grep du bør ta på din nettside? Ta kontakt med oss for en hyggelig og uforpliktende prat! 

One thought on “Hva betyr låsen i adressefeltet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *